26 September 2022
Navigation
Psilander e-mail
Ny Web e-mail
Gammel Web e-mail
Hjælp til e-mailen
Diverse
FAQ
Debatforum
Underholdning
Sidste Brugere Online
Dennis184 uger
Betina340 uger
Christofer P...415 uger
Sara479 uger
Magnus512 uger
Linda578 uger
Mædde603 uger
Sebastian629 uger
Ninus700 uger
Jan709 uger
Klokken
FAQ: Counter Strike Source Guide
Hjælp til opsætning af Counter Strike Source
Skrevet af: Caveman


Siden Counter-Strike Beta 1 først så dagens lys tilbage i 1999, har CS udviklet sig til det mest populære onlinespil i FPS-genren. Dette er dog ikke ensbetydende med, at spillet er ligeså nemt at gå til, som andre populære spil i samme genre, tværtimod. Med denne guide er målet at hjælpe nye spillere på vej til at lære det mest basale om Counter-Strike: Source. Guiden vil ikke gennemgå vanskelige spilleindstillinger men i stedet forsøge at præsentere det mest nødvendige i spillet, hvorudfra man selv kan udforske spillet i dets mere detaljerede form. Erfarne spillere vil derfor ikke have den store glæde af denne guide.

Inden man anskaffer sig Counter-Strike: Source, er det væsentligt at være opmærksom på dets krav til hardware:


Minimum:
Styresystem: Windows 98SE/ME/2000/XP
Processor: 1.2 GHz Pentium 4 eller AMD 1200+ Athlon processor
Hukommelse: 256 MB
Harddisk plads: 7 GB fri plads
Grafikkort: 32 MB DirectX 7
Lyd: Stereo højtallere/headset
Multiplayer: 56kbps internet forbindelse

Anbefalet:
Styresystem: Windows 2000/XP
Processor: 2.4 GHz+ Pentium 4 eller AMD 2500+ Athlon processor
Hukommelse: 512 MB+
Harddisk plads: 7 GB fri plads
Grafikkort:128 MB DirectX 9
Lyd: Stereo højtallere/headset
Multiplayer: Bredbånd


Kan man ikke indfri minimumkravene for hardware, bør man ikke forsøge sig med Counter-Strike: Source. Source-grafikmotoren er meget tung på især ens processor og grafikkort, og ønsker man at køre spillet i en fornuftig opløsning samt med en fornuftig grafik, anbefales nyere hardware end det, der er anbefalet ovenfor.

Counter-Strike: Source kører - ligesom dets forgænger version 1.6. - over Valve's Steam klient, som du finder her, og som du behøver, hvis CS:S skal installeres.


Konsollen - kommandoer og binds
Manglende konsol er oftest det første problem, nye spillere støder på. Med konsollen kan du aktivere forskellige kommandoer, der er særdeles nyttige ingame. Konsollen burde komme frem ved at bruge ½-tasten, men da der er en konflikt mellem det danske og det amerikanske tastaturlayout, som spillet er baseret på, virker tasten ikke. Problemet løses ved at skrive "-console" i launch options, som du finder ved at højreklikke på steam-ikonet nede i højre hjørne i Windows, vælg Games, højreklik på Counter-Strike: Source, vælg Properties og vælg Set Launch Options.


Efter du har skrevet "-console", som illustreret nedenfor, vælger du OK. Herefter kommer konsollen frem, når du starter CS:S.

Når du først er inde i spillet, er det næste skridt at binde konsollen til ½-tasten. Først og fremmest skal du sætte en flueben ved "Enable developer console", som du finder inde i Options, Keybord og Advanced. Dernæst binder du konsollen til din ½-tast ved at skrive de følgende to linier i konsollen:


bind "\"toggleconsole"
bind "`" "toggleconsole"


Der findes et utal af kommandoer, som du kan ændre og benytte dig af - lige fra at ændre dit nick ingame til avanceret brugerindstillinger. Som en introduktion til et antal af disse kommandoer, vises nogen af de mest brugbare nedenfor:


name "dit_nick" // ændre dit ingame nick.
connect "ip" // joiner en server med en bestemt ip.
disconnect // forlader den pågældende server.
quit/exit // lukker spillet ned.
kill // selvmord (fx nyttig hvis du sidder fast).
hud_fastswitch "1" // hurtig våbenskift.
net_graph "1" // viser en detaljeret oversigt over din forbindelse til en server samt fps.
cl_showfps "1" // viser din aktuelle fps.
fps_max "x" // sætter et max antal fps, hvor "x" er antallet.


Dette er kun et meget begrænset udsnit af et antal oftest brugte kommandoer. Hvis du leder efter en bestemt kommando, er der en søgefunktion ved at skrive: find "tekst". Derudover kan du få listet kommandoer, hvis du eksempelvis kender en kommandos første bogstaver ved at skrive: cvarlist "tekst". Konsol-kommandoer kan virke som en meget uoverskuelig jungle, men der er både hjælp at hente her på forummet, ved at søge på google og ikke mindst på steampowered's forum.

Konsollen kan også bruges til at binde forskellige taster til forskellige kommandoer. Nedenfor er nogen af disse opsummeret, hvor "x" er tasten, du ønsker at bruge:


bind "x" "timeleft" // viser tiden tilbage af et map.
bind "x" "nextmap" // viser det næste map.
bind "x" "cl_showfps 1" // viser ens FPS.
bind "x" "net_graph 3" // viser en detaljeret oversigt over din forbindelse til en server samt FPS.
bind "x" "cl_crosshairscale x" // "x" angiver størrelse på dit sigtekorn.
bind "x" "quit" // lukker spillet ned.
bind "x" "say_team besked" // besked til ens team på server.


Mulighederne er mange, og det er din specifikke præferencer og ønsker, der sætter grænserne.

Mange vælger også at bruge de såkaldte binds til købe våben frem for at bruge den normale buymenu, så du ikke skal bruge tid i buymenuen til at finde det våben eller andet gear, du ønsker. Alle våben har et såkaldt alias, som på forhånd er skrevet i filen autobuy under biblioteket: SteamSteamAppsdin_brugercounter-strike sourcecstrike. Med disse alias' står det frit for at binde forskellige tastaturtaster til forskellige våben. Herunder er nævnt eksempler på sådanne binds:


bind "x" "buy deagle; buy secammo" // køb af deagle og ammunition.
bind "x" "buy ak47; buy m4a1; buy primammo" // køb af ak-47 eller colt'en samt ammunition.
bind "x" "buy vesthelm; buy vest" // køb af Kevlar-vest samt hjelm eller kun Kevlar vest - afhængig af hvor mange penge, du har.


Alias's kan også bruges til at dække over en kommando eller en række af kommandoer, som eksemplificeret nedenfor:


Alias "tekst" "kommando"
Bind "x" "tekst"


Med eksemplet er x-tasten bind'ed til en bestemt kommando.

Ønsker du for eksempel at bruge alias' til binde en tast til flere kommandoer, kan du gøre som eksemplet nedenfor, der skriver chat besked til alle inden du lukker CS:S ned.


alias "quitbesked" "say besked inden exit; quit"
bind "x" " quitbeked"


Bemærk at de to kommandoer er adskilte ved brug af ";" tegnet - ligesom vi så i våben-binds. Med tasten x sendes en chat besked, hvorefter CS:S lukker ned.

Der findes mere hjælp til begyndere hos TweakUp, som har lavet denne guide, der blandt andet kommer ind på binds, alias', toggles, incrementvar og advancerede buyskripts.

Alle settings, der ændres via konsollen, ender i filen config.cfg, som er inde i biblioteket: SteamSteamAppsdin_brugercounter-strike sourcecstrikecfg. Filen er ikke skrivebeskyttet, hvorfor spillere ofte vælger at lave en ny skrivebeskyttet fil i samme bibliotek til de kommandoer, de ønsker at have permanent - en såkaldt autoexec fil, mere herom i afsnittet nedenfor.


Autoexec
En autoexec fil er i princippet det samme som den allerede nævnte config.cfg fil. Fordelen ved at lave en autoexec fil som en supplement til config.cfg filen er, at du kan gemme forskellige kommandoer i en skrivebeskyttet fil. Disse kommandoer vil i samme grad som dem, der er i config.cfg, blive aktiveret hver gang, du går på en server.

Du opretter filen ved at åbne et notepad dokument og gemmer den ved at gå op i filer og vælg gem som. Vær opmærksom på, at du skal gemme den med filnavnet autoexec.cfg, og vigtigst af alt skal du vælge "alle filer" under filtype. Gem den derefter i mappen SteamSteamAppsdin_brugercounter-strike sourcecstrikecfg.

I denne fil kan du skrive alle de kommandoer, som du ønsker aktiveret, hver gang du går på en server. Eksempelvis kan du have dine binds liggende der.

Mange vælger ligeså at placere såkaldte netcode-settings her, som bestemmer din forbindelse til de server, du joiner. Fra start af er disse settings sat meget dårligt, og der er god grund til at ændre dem - både for din og andres skyld. Nedenfor er de kommandoer skrevet, som et minimum for at sikre en god forbindelse mellem din computer (klient) og server:


cl_updaterate "101" // antallet af opdateringer du kræver fra serveren.
cl_cmdrate "100" // antallet af opdateringspakker du sender til serveren.
rate 25000 // pakkestørrelse du får fra serveren (bytes/s), 25000 er passende for bredbånd (10 % af din maksimale download hastighed).
cl_lagcomp_errorcheck "1" // tjekker for fejl ved positioner.


Dog er det ikke alle internetforbindelser, der kan klare ovenstående settings, og det kan for nogens vedkommende være nødvendigt at nedjustere dem for at undgå forsinkelser (lag), når du spiller.

Ønsker du en uddybende forklaring på netcode-settings, så kan du læse meget mere om det her (eng.)

En anden ikke-uvæsentlig kommando, man kan placeres i autoexec, er interpolate. Fra start af er det såkaldte interpolate sat til, og desværre giver det forsinkelser mellem det, du ser på monitoren, og det, der rent faktisk sker på serveren. Derfor vælger mange at deaktivere interpolate, så forsinkelsen ikke forekommer. Dette kan dog have den betydning, at ens modspillere "hakker" - oftest på FFA servere. Du slår interpolate fra ved at skrive følgende linie i din autoexec:


cl_interpolate "0"


Ønsker du en uddybende forklaring på interpolate, så kan du læse meget mere om det her (eng.)

Autoexex filen er også det sted, hvor du kan placere eventuelle grafik-tweaks for at få bedre FPS. Disse tweaks kan være nødvendige, hvis du ikke har det nyeste hardware, eller hvis du ønsker det maksimale antal FPS. Der er mange af sådanne tweaks, eksempelvis de, der er skrevet nedenfor:


cl_ragdoll_physics_enable "0" // fjerner modellerne, når de dør
cl_phys_props_enable "0" // fjerner affald mm. fra jorden
mat_fastnobump "1" // Fjerner bumpmapping effekter
mat_bumpmap "0" // Fjerner bumpmapping effekter
cl_show_splashes "0" // Fjerner plask-effekt i vandet
mat_specular "0" // Fjerner genskin på objekter
r_lod "5" // Forringer kvaliteten af spillermodeller
mat_picmip "2" // Udglatter grafikken
cl_ejectbrass "0" // Fjerner patronhylstrene, der flyver ud fra våbnene


Bemærk at de ovenstående kommandoer kun er en lille del af de, du kan placere i en autoexec fil. Ønsker du at se nærmere på, hvad andre spillere har i deres config.cfg eller autoexec.cfg, så kan du finde eksempler her på siden.

Her til sidst skal en nosound-kommando nævnes, som blokerer for download af lyde, når du joiner en server. Den er yderst nyttig til de, der ikke ønsker quake og andre mere eller mindre belastende lyde ingame, som forskellige admin plugin's har. Kommandoen er:


cl_downloadfilter "nosounds"Launch Options
Når du først har installeret Counter-Strike: Source og eventuelt har konfigureret config.cfg og oprettet en autoexec.cfg, så er det ydermere nyttigt at beherske den såkaldte Launch Options, hvorigennem du kan tvinge spillet til køre bestemte basis settings. Dette gøres i "Launch Options", som du finder ved at gå ind i Games, højreklik på Counter-Strike: Source, Properties og Set Launch Options, hvor følgende udsnit af kommandoer kan benyttes:


-w # eller -width # // "#" er antal pixels horisontalt, du ønsker at køre spillet i.
-h # eller -height # // "#" er antal pixels vertikalt, du ønsker at køre spillet.
-win eller -window // kør spillet i et vindue (kan ikke anbefales).
-fullscreen eller -full // kør spillet i fullscreen.
-dxlevel x // "x" er dxlevel version, du ønsker at køre spillet i, fx -dxlevel 90. En lavere dxlevel reducerer billedkvaliteten, men det giver derimod en bedre performance.

DirectX 7.0 - RADEON 7200, GeForce2 MX, GeForce4 MX
DirectX 8.0 - GeForce3, GeForce4 Ti, GeForce FX 5200
DirectX 8.1 - RADEON 8500, RADEON 9200, GeForce FX 5700, GeForce FX 5950
DirectX 9.0 - RADEON 9500 and up, RADEON X800, GeForce 6800

-heapsize x // "x" er antal ram (kilobyte) spilsystemet skal bruge. En tommelfingerregel er, at halvdelen af ens ram skal bruges til spilsystemet

-heapsize 131072 If you have 256Mb RAM
-heapsize 262144 If you have 512Mb RAM
-heapsize 393216 If you have 768Mb RAM
-heapsize 524288 If you have 1Gb RAM

-autoconfig // Starter spillet i safemod med defeault grafikopsætning.
-refresh "antal Hz" // Tvinger spillet til køre en bestemt refreshrate (kun nødvendigt, hvis spillet ikke kører den optimale Hz, som din skærm kan klare per sekund ved en bestemt opløsning).
-console // starter spillet op med konsollen.
-32bit // starter spillet i 32bit (kun relevant for de med 64bit styresystem)
-dev // developer mode
-condebug // logger din console i en tekstfil ved navn console.log
-nocrashdialog // den typiske fejl "memory could not be read" vises ikke
-nosound // spillet bruger ikke dit lydkort
-nosync // spillet bruger ikke vsync
-low // gør at spillet starter i "low priority"
-high // gør at spillet starter i "high priority"


Har du eksempelvis problemer med at starte CS:S, efter du ændrede nogle grafikindstillinger, så kan du skrive -autoconfig i Launch Options for at køre i safemod. Ligeledes kan man bruge Launch Options til at sætte en bestemt opløsning i spillet, hvis der er problemer med denne. På mange måder er denne mulighed for at konfigurere CS:S's basis-settings brugbar. Nedenfor er et eksempel på en Launch Options, hvorigennem Counter-Strike: Source tvinges til at køre 800 x 600, directx level 9, konsol ved opstart og halvdelen af computerens 1 GB ram bruges til spilsystemet:


Afslutningsvis
Guiden har kortfattet gennemgået konsolproblemer, opsætning af config filer og Launch Options, og mon ikke den kan være en hjælp for nystartede CS:S spillere. Her til sidst skal der knyttes et par kommentarer til FPS i Source.

Antallet af Frames Per Second (FPS) eller mangel på samme er utvivlsomt et problem for mange nye inden for CS:S, og der kan være mange faktorer, der spiller ind. Med de omtalte kommandoer net_graph og cl_showfps kan du få vist antallet af FPS ingame, og det er bestemt værd at lægge mærke til, fordi det har stor indflydelse på dit spil. En lavere FPS vil være et handicap for dig, og du vil ikke kunne yde dit bedste.

For at få en optimal spiloplevelse, kræves en forholdsvis høj FPS. Har man ikke en gennemsnitlig FPS på omtrent 60-70, bør man ud fra min mening nedjustere ens grafikindstillinger i Options, køre med grafik-tweaks i ens config eller køre med en lavere directx level. Derudover kan en af faktorerne, der kan nedsætte antallet af FPS radikalt, være baggrundsprogrammer i Windows. Derfor er det en god idé at lukke programmer såsom Messenger, Antivirusprogrammer (på eget ansvar), Internet browsers og andre processor-krævende programmer.

Du kan læse meget mere om, hvordan du løser dine eventuelle FPS problemer, her.
Log ind
Brugernavn

KodeordHar du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Dagens Fødselar
Ingen Fødselsdage i dag.
Replikboks
Du er nød til at logge på for at skrive en replik.

01.03.2012
Tilykke Magnus !!!

23.03.2008
Hej Tatter - min dejlige skat. Tillykke med fødselsdagen. Jeg håber du har haft en hyggelig dag, og du blev glad for dine gaver fra Vigga og mig. Stort tillykke med dagen....

23.03.2008
hej farmand tillykke med fødselsdagen

01.03.2008
Magnus, tillykke med fødselsdagen.

20.02.2008
Tillykke med dagen Bente

18.02.2008
Se mit debatforum!!! Pfft der står min holdning

17.02.2008
Samme som Jan.. Hvis vi kan få de to wow nørder til at spille med igen og sådan så kunne det være fedt..xD

17.02.2008
jeg vil sige at det kommer an på om folk gider at spille igen med hensyn til server

06.01.2007
Nu kan du også læse dine mails på : mail.hent.dk Smile (Bemærk at der ikke behøves WWW.)

02.01.2007
Hjælp til CSS Admin menu, jeg har lavet en fil "autoexec.cfg" som kan hentets under download.

Links

Join the FON movement!
Copyright © 2010
953,121 Unikke besøg
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2022 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Design by Matonor
Converted to PHP-Fusion v7 by Kenneth